La llevantada deixa aiguats de més de 100 litres en diversos punts de Catalunya

El telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 897 trucades relacionades amb el temporal

Actualitzat

Un temporal de pluja, vent i mala mar afecta aquest dilluns gran part del país. La llevantada ha començat a les Terres de l'Ebre i ha anat avançant de sud cap a nord, deixant registres de pluja importants, com els prop de 200 litres per metre quadrat al massís dels Ports.

La llevantada ha obligat a activar els plans d'emergències Procicat i Inuncat pel vent intens, la forta pluja i la mala mar. En algunes comarques, la pluja és intensa i acompanyada de fort vent.

Segons ha informat Protecció Civil, el telèfon d'emergències 112 ha rebut fins poc abans de les set del vespre un total de 897 trucades relacionades amb el temporal i els Bombers han fet 447 sortides. La majoria de les trucades d'emergència han estat causades per caiguda d'arbres i altres objectes a la via pública i inundacions de baixos i aparcaments.

Les comarques més afectades han estat el Vallès Occidental (162 trucades d'emergència), el Baix Camp (114), el Segrià (109), l'Alt Penedès (60), el Barcelonès (40).

Protecció Civil recomana no acostar-se als espigons i no passar per zones inundables, com les rieres.

Registres propers als 200 mm

La intensa pluja d'avui a l'extrem sud de Catalunya ha deixat registres, fins a primera hora de la tarda, propers als 200 mm. L'àrea del massís del Port és la zona on hi ha descarregat més quantitat, amb 192 mm al Parc Natural dels Ports. L'efecte palanca de les muntanyes dels Ports, que ajuda l'aire humit procedent del Mediterrani a pujar, és el que permet que sigui l'indret amb més pluja recollida al país, i amb diferència.

A Tivissa han caigut 164 mm; a Viladrau, 131 mm; i a Falset, 115 mm. Altres registres destacats són els 88 mm que han caigut a Vallmoll, els 84 de Mura i la Panadella o bé els 73 mm de Lleida. A la capital del Segrià, es tracta del balanç de pluja més important en un mes de novembre des que es tenen registres (1913) i el quart registre més alt des d'aleshores.

A la resta de comarques de les Terres de l'Ebre, destaquen els 98 mm d'Horta de Sant Joan i el 89 de Mas de Barberans. Durant les pròximes hores les pluges avançaran cap a Barcelona, Girona, Lleida i al Pirineu.

Imatges del barranc de la Galera al seu pas pel municipi de la Galera, al Montsià. Imatges cedides per Roger Muñoz.

L'aiguat a Gandesa ha cobert d'aigua la carretera de Tortosa. Imatges de Marc Sampé.

Crescudes als rius

Les crescudes dels rius i rieres d'aquest dilluns a la tarda a les comarques de l'Ebre ja van de baixa. Rius com l'Algars o el Matarranya però tenien cabals d'1 a 2 metres quan el normal és que només portin un fil d'aigua. La Noguera Ribagorçana i la Noguera Pallaresa al Pirineu de Lleida, continuen portant força cabal. Al Pont de Muntanyana, a les onze de la nit, la Ribagorçana enregistrava 52 m3, tot i que els pantans tenen coixí per encabir tota l‘aigua.

També a les onze de la nit, els cabals del Cardener i Llobregat i Ter pujaven amb celeritat fruit de les pluges importants a tota la conca, incloses les capçaleres. A la capçalera, el Cardener, al Port del Comte, portava 130 l/m2. Al Llobregat, Gisclareny, que tributa les aigües en aquest riu, portava acumulats a les 23 hores, 131 l/m2. El Ter, a la mateixa hora augmentava amb celeritat fruit dels 117 l/m2 a St. Pau de Segúries. Aquesta matinada es preveu que les pluges continuïn augmentant a les comarques de Girona, Barcelona i Pirineu de Lleida, sobretot fora de la Vall d'Aran.

Onades de més de 4 metres

A banda de la pluja, les ventades s'han sentit amb força a mesura que avançava una línia de fortes pluges per la Terra Alta. Aquesta situació ha fet que Horta de Sant Joan arribés a un pic de vent de 109 km/h. Els 100 km/h, a primera hora de la tarda, ja s'havien superat al massís del Port, al Prepirineu i a les cotes altes del Pirineu.

L'estat de la mar també ha estat i és protagonista. Les onades màximes han superat els 4 metres al llarg de tota la costa catalana. Les onades significants han estat superiors als 3,5 metres. És a dir, la mitjana del 30% de les onades superen aquesta xifra.

En alguns municipis també hi ha hagut problemes de subministrament elèctric a la zona Vallès-Maresme (8.800 abonats) i a les comarques de Tarragona (1.200 abonats).

El temporal també ha afectat el trànsit per carretera i l'entrada de vehicles al port de Barcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut