Temps de castanyes (Alexandre van der Laan)
Temps de castanyes (Alexandre van der Laan)

La castanyada, amb màniga curta o llarga?

Néstor GómezActualitzat

Si bé el temps típic de la castanyada i de Tots Sants s'associa a fred i a la necessitat de buscar un lloc vora el foc per escalfar-se, tot indica que, ara, si busquem aquest racó càlid serà més per enyorança que per necessitat.

Lluny queda la imatge de la castanyada envoltada de gent abrigada fins a les celles, amb bufandes, guants i gorros, fent cua per agafar una paperina de castanyes calentes per sentir l'agradable sensació d'escalfor a les nostres mans. Tots Sants era, en el passat, la porta d'entrada a l'hivern, tal com mostren les següents dites:

  • ♦ De Tots Sants a Nadal, hivern formal.
  • ♦ Per Tots Sants, capes i mocadors grans.
  • ♦ Entre Tots Sants i la Nativitat, entra l'hivern de veritat

Ara som al temps de contrastos, tant pots menjar un gelat com menjar castanyes, pots trobar persones lleugeres de roba acompanyades d'altres ben tapades. Que una vegada per Tots Sants sigui càlid és ben normal, però que cada any ho sigui i que realment sigui estrany que faci fred no ho és pas gaire, de normal. L'escalfament del planeta té els seus efectes globals i se sent a escala local que alteren el significat de les dites populars.

El temps pel pont de Tots Sants

Seguint la tònica dels darrers anys, el temps serà ben tranquil, suau i agradable. Per començar, un potentíssim anticicló s'assentarà sobre França i Alemanya amb pressions superiors als 1.030 hPa. Això implicarà que totes les pertorbacions marxin cap a Escandinàvia o quedin aturades en sec a Portugal, sense possibilitat d'avançar cap a casa nostra. L'ambient serà ben suau, no caldrà abric, però compte, perquè quan caigui el sol la fresca s'imposarà.

El resultat serà quatre dies de sol, de pocs núvols i de temperatures suaus, fresques de bona matí i ben agradables al migdia. Breu apunt:

  • Barcelona: sol amb pocs núvols, amb màximes a l'entorn dels 22 ºC.
  • Girona: sol i màximes de 22 a 24 ºC.
  • Tarragona: sol, amb màximes que rondaran els 22 ºC.
  • Lleida: cel serè amb màximes entre 22 i 24 ºC.
  • Tortosa: sol amb pocs núvols i màximes de fins a 24 ºC.
  • Vielha: sol amb màximes d'uns 20 ºC.
Anar al contingut