Gràfica de temperatures a 850 hPa (GFS)
Gràfica de temperatures a 850 hPa (GFS)

La calor arriba per quedar-se

La primera meitat de juny serà ben càlida, amb màximes que miraran cap als 35 ºC

Actualitzat

El mes de juny obre la porta de l'estació de l'estiu. El dia 1 comença l'estació meteorològica i el 21, l'astronòmica, i entra de bat a bat la calor.

La primera quinzena de juny serà ben càlida, amb valors clarament superiors als normals per aquestes dates. L'estabilitat atmosfèrica serà total, com una bassa d'oli, cosa que permetrà que l'ambient es caldegi cada dia una mica més. Si a més hi afegim l'arribada d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica, el resultat serà uns dies de calor ben intensa.

Com hem comentat algunes vegades, la temperatura de referència per valorar les entrades d'aire fred i càlid se situen a uns 1.500 metres d'alçada, fora de la influència tèrmica del terra; són les anomenades temperatures a 850 hPa. Si la temperatura mitjana a 850 hPa de juny en 30 anys se situa lleugerament per sobre dels 10 ºC, durant els propers dies pujaran fins gairebé tocar els 20 ºC. Aquesta xifra ja marca uns valors de calor ben estivals. Si fóssim al juliol les màximes s'enfilarien cap als 40 ºC. A partir de divendres començarà la remuntada contundent i contínua de les temperatures fins a arribar a unes màximes de cara a dimecres i dijous de la setmana que ve.

Màximes a l'entorn dels 35 ºC

Les temperatures es dispararan per sobre dels 30 ºC a partir de divendres a la plana de Lleida. De cara a dilluns se superaran els 30 ºC a gran part de les comarques de Girona, Catalunya Central i prelitoral. En el cas de Lleida, les màximes de dilluns s'acostaran als 35 ºC. I encara faltarà el gruix de la massa d'aire càlid que tindrem cap a mitjans de setmana que farà pujar, encara més, les temperatures.

 

Anar al contingut