Dades de boira de Manresa
Dades de boira de Manresa

La boira, sinònim d'estabilitat i fred

Tres o quatre dies amb boires intenses a l'interior

Francesc MauriActualitzat

Des de fa uns dies, esporàdicament, les boires han començat a treure el nas a moltes comarques. El mes de novembre és, per definició, el que obre les portes a les boires més persistents amb característiques hivernals.

Aquest dimarts i fins divendres dia 2, pel cap baix, les boires seran freqüents a moltes comarques interiors. A Catalunya hi ha dos observatoris de primer ordre amb el nombre de dies de boira més elevat per any: Vic i Lleida. En el cas de Vic, a més a més, es tracta de l'observatori de tot l'estat espanyol, fora de l'alta muntanya, amb més dies de boira a l'any de mitjana. Aquí teniu els dies de boira mensual de: Barcelona, Girona, Lleida, Lluçanès, Manresa Mollerussa, Reus, Tortosa i Vic. Escull la població.

 

La boira és la reducció de la visibilitat per partícules humides (més del 80%) en suspensió a menys d'1 km. La boirina és el mateix però entre 1 i 10 km. La calitja és el mateix que la boirina, però per partícules seques (menys del 80%). Típic, en aquest cas, fenomen estival. Les boires més persistents a l'hivern acostumen a crear-se el mes de desembre i gener. A partir de llavors disminueixen en persistència.

Tot sobre la boira en "El temps de la A a la Z: boira": paraules germanes, tipus, noms i estacionalitat.

 

Anar al contingut