Gràfica de temperatures del juliol (Meteocat)
Gràfica de temperatures del juliol (Meteocat)

Juliol del 2015 amb calor històrica

Néstor GómezActualitzat

El juliol ha marxat i ha deixat enrere una calor que passarà a la història per la seva intensitat i per la seva persistència.

Les tres onades de calor registrades durant el juliol ha deixat pocs dies sense calors extremes. Ha estat un mes excepcionalment càlid, similar al juliol de 2006, només els darrers deu dies del mes la calor es va normalitzar, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya. Observeu el comportament de les temperatures mitjanes del juliol al conjunt del país en la gràfica superior. Des que vam començar el segle XXI, pocs juliols s'han quedat per sota de la mitjana i, a més, amb poca estridència comparada amb els pics dels juliols càlids.

Per intensitat, les màximes més altes del mes van superar els 40 ºC entre el 4 i el 7 de juliol. El sostre de calor a Catalunya es va situar en 43 ºC a Banyoles, el dia 5, i d'Artés, el dia 7. La intensitat de la calor va ser molt extensa, 149 estacions Meteocat de les 175 totals distribuïdes per tot el territori van superar, almenys un dia, el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP).

Per persistència, la calor intensa s'ha sentit de dia i també de nit per la contínua arribada i estancament de la massa d'aire càlid, assentada sobre la península Ibèrica i sobre el Mediterrani.

La persistència de l'aire càlid, amb màximes extremes i nits d'insomni, ha fet que la temperatura mitjana del juliol sigui pràcticament d'escàndol amb anomalies que superen els 4 graus. Gisclareny és el valor més extrem, on les temperatures del juliol han estat 4,6 graus per sobre del que és normal.

 

Anar al contingut