Inconvenients i també avantatges d'una boira inamovible

A la Terra Alta, els pagesos estan en alerta per l'excés de glaç, que ja està afectant l'olivera, però a les comarques de Ponent, la boira gebradora té efectes positius sobre els conreus, com en el cas de l'ametller

RedaccióActualitzat

El temps a Catalunya no canvia en aquests primers dies del 2017. La meitat del país està en situació anticiclònica, però una part del territori, les comarques de Ponent i el sud, està sota una capa espessa, inamovible, de boira.

Una boira amb coses bones i dolentes: modela paisatges fantàstics, mata fongs en els arbres fruiters, però és un perill a les carreteres i, per sota dels zero graus, comença a tenir efectes perjudicials als conreus. És el que passa amb la boira gebradora de l'altiplà i les muntanyes de la Terra Alta, on els cultius i boscos estan acumulant glaç els últims dies.

 

 

Des del 26 de desembre, a la Fatarella el termòmetre envolta els zero graus, nit i dia, amb el perill que això representa per als arbres. El pes del glaç durant dies pot trencar les branques.

A Lleida fa pràcticament un mes que hi ha boira. Concretament, aquest dimarts ja fa 28 dies que dura. En alguns llocs de la plana, la boira gebradora com a la Segarra està anant bé per a l'agricultura, en concret per al cereal d'hivern, sembrat a l'octubre. La humitat, amb el gebre a la planta, fa saó, i contribueix al fet que tingui un bon naixement. També té efectes beneficiosos per a altres cultius, com l'ametller. El gebre ha creat una fina capa de gel a l'arbre, i això té les seves conseqüències positives.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut