Greenpeace recorda que Almaraz hauria de ser la primera nuclear de tancar

El 2020 venç la llicència per seguir oberta
Francesc Mauri
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Greenpeace, amb una espectacular posada en escena i amb unes imatges d'una gran bellesa plàstica, ha plasmat avui, a les aigües de l'embassament que envolten el reactor nuclear d'Almaraz, el fet que la central acaba la seva llicència per operar el 2020. Una gran fletxa assenyalava la instal·lació com la pròxima. Seria la primera, teòricament, a haver de tancar. Diem teòricament perquè hi ha la possibilitat que se li assignin pròrrogues, concretament dues, de 10 anys. Això faria que la seva vida arribés als 60 anys. Això sí, les inversions per continuar serien notablement elevades. En el cas de Catalunya, la primera a esgotar la llicència serà Ascó I el 2023, Ascó II, el 2025, i Vandellòs II, el 2027. Recordem que el greu incendi a Vandellòs I el 1994 va obligar a tancar-la. Després de 20 anys continua el seu lent i caríssim desmantellament. No cal recordar que, malgrat les altíssimes mesures de seguretat, els riscos nuclears, tant davant d'un accident com de la gestió dels residus, existeixen. 

Segons Red Eléctrica Española, el 2015, al conjunt d'Espanya, un 21% de l'electricitat va sortir de les nuclears, mentre que el conjunt de les renovables (hidràulica, solar i eòlica) van aportar el 38%. Dins de les renovables, l'eòlica, amb un 18% d'aportació (pròxima a l'aportació nuclear) va liderar la producció d'electricitat de forma neta. El nefast carbó, pel que fa a l'emissió de contaminants, va fabricar el 20% de l'electricitat espanyola, mentre que el cicle combinat va donar l'11% i la cogeneració va fabricar el 9% de l'energia elèctrica de l'estat. Segons, l'ICAEN, l'Institut Català d'Energia, el 54% de l'electricitat catalana va sortir de les nuclears i el 18%, de les renovables. És clar que queda molt camí per avançar en la implantació de les renovables, sobretot comparant la xifres, pel que fa a Catalunya. Recordeu que les renovables són les més netes, inesgotables i cent per cent de proximitat, i sense rèmores de desmantellaments durant dècades o gestió de residus durant milers d'anys!

VÍDEOS RELACIONATS