"Sequera: alguna cosa més que manca de pluja" (Greenpeace)
"Sequera: alguna cosa més que manca de pluja" (Greenpeace)

Greenpeace presenta l'informe "Sequera: alguna cosa més que manca de pluja"

RedaccióActualitzat

L'organització ecologista Greenpeace ha presentat l'informe "Sequera: alguna cosa més que manca de pluja", en què s'analitza la sequera a Espanya d'una manera global. A banda de la poca pluja, l'informe subratlla la falta de gestió de l'aigua i el malbaratament com a culpables de l'actual escassetat d'aigua. En aquest sentit, Greenpeace demanda mesures urgents.

Els ecologistes denuncien que Espanya és el país més àrid d'Europa, amb un 75% del territori susceptible de patir desertificació i avisen del risc per als ecosistemes aquàtics, de les pèrdues econòmiques que provoca la sequera en l'agricultura o la ramaderia, del risc sanitari i dels problemes socials. A dia d'avui, les reserves d'aigua embassades no arriben al 37% de la seva capacitat.

Entre les mesures que es proposen hi ha el canvi de la política tradicional centrada en l'execució de grans obres hidràuliques. Greenpeace també vol frenar la construcció d'instal·lacions molt demandants d'aigua, com ara camps de golf o parcs temàtics, i implantar règims de cabals ecològics establerts científicament..

Altres prioritats de l'organització són lluitar contra la contaminació de les aigües superficials, subterrànies i costaneres, tancar els pous il·legals repartits per tot l'Estat (més d'un milió) i adaptar les polítiques forestals a les necessitats d'un país àrid.

Pel que fa a l'agricultura i la ramaderia, demanen incrementar la superfície dedicada a l'agricultura ecològica, l'ús de varietats locals adaptades al clima, i la reconversió del regadiu intensiu i superintensiu a explotacions sostenibles, diversificades i de baix consum d'aigua. Greenpeace vol prohibir els nous projectes de ramaderia industrial i donar suport a la producció local, de qualitat i ecològica.

Com a horitzó més complet, es demana establir el full de ruta per a la transformació completa del sistema energètic actual cap a un sistema 100% renovable.

Per a l'informe s'han analitzat períodes de sequera anteriors i també s'han abordat altres problemes que comporta la manca d'aigua, com és l'augment de la vulnerabilitat davant els incendis forestals o la generació d'energia elèctrica. També s'ha publicat un àlbum fotogràfic de les principals conques hidrogràfiques, documentades pel fotògraf Pedro Armestre.

 La presentació de l'informe ha coincidit amb la declaració de la prealerta per sequera a Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut