Gran desplomada del termòmetre a Osona per la tempesta

La primera tempesta de l'estiu descarrega amb molta força a Osona

Néstor GómezActualitzat

Les tempestes en aquesta època de l'any solen ser molt actives, violentes i de petites dimensions. Així es va comportar la tempesta que ahir al migdia i a primera hora de la tarda va descarregar al cor de la comarca d'Osona.

La primera gran tempesta de l'estiu va néixer al Ripollès i es va desplaçar cap a Osona. Tomàs Molina va fer una piulada amb la imatge del radar on es veia clarament la forta intensitat de la tempesta. Va anar acompanyada de fenòmens extrems com gran intensitat de pluja, llamps, calamarsa, pedra i fortes ventades.

 

 

A Gurb, la temperatura cau 19 graus en només una hora

Una de les conseqüències de les tempestes és que l'aire fred es desploma quan el cumulonimbus es troba en la fase de maduració. Mentre creix el núvol es va alimentant d'aire càlid de l'entorn. Es desenvolupa verticalment i les partícules d'aigua o de gel van viatjant des de la base del núvol fins a la part superior una i una altra vegada, i es van refredant. Però arriba un moment en què el núvol no pot mantenir tota aquesta massa d'aigua i calamarsa i la deixa caure sobre el terreny. És en aquest moment quan l'aire fred es desploma per la part davantera de la tempesta i provoca aiguats i una forta i sobtada caiguda de les temperatures.

 

 

La temperatura a Gurb a les 14.12 hores era de 35,6 ºC i en només una hora caure a 17,1 ºC. A Vic es va passar dels 34,4 als 17,3 ºC. Aquestes dues poblacions no van ser les que van rebre més pluja. La precipitació més important va caure a l'est de la comarca, amb 76 l/m² a Tavèrnoles.

 

 

Carrers carregats d'aigua a Vic (Josep Maria Costa)

 

Anar al contingut