Fruiters i cereals, els més beneficiats per la boira gebradora

Segons Xavier Gorgues, responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos

Francesc MauriActualitzat

Fa pocs dies destacàvem alguns dels perjudicis de la boira gebradora i també els beneficis. Aquest matí de dilluns, el gebre acumulat en alguns punts característics i turístics del pla de Lleida ha deixat imatges de postal, com és el cas de l'estany d'Ivars i Vila-sana, on els arbres han aparegut totalment coberts de glaç i en diverses zones de la riba, l'aigua s'ha congelat. La fauna que habita l'estany, però, no semblava veure's afectada per aquesta gèlida estampa de boira, fred i glaç.

Un dels aspectes més beneficiosos d'aquest temps el recullen els conreus agrícoles del pla, i és que tal com ha remarcat Xavier Gorgues, els fruiters agraeixen aquesta aportació extra d'humitat durant l'hivern, que si s'hi suma el fet que és en forma de gel, permet acabar amb les plagues que durant la primavera poden afectar la floració. Això repercutirà finalment en una millor qualitat i quantitat de fruita durant la campanya a l'estiu.

El cereal d'hivern també se'n beneficia, ja que la humitat fa saó a la terra i permet que la planta creixi més forta. L'únic sector que podria veure's perjudicat per aquest temps és el de les hortalisses. Així mateix, Gorgues ha destacat que el d'enguany sembla que està sent un "hivern normal" després d'un parell d'anys amb temperatures força suaus. Segons Gorgues, tot i que això "ens xoca de veure, és la cosa més normal del món", i això hauria de ser l'habitual, ja que per culpa del canvi climàtic els hiverns són més càlids i per fer fruita es necessiten hiverns freds, amb boira, gel i gebre. La presència d'aquesta abundant quantitat de gebre als arbres fruiters en els arbres no limita en excés l'activitat diària dels pagesos més enllà que han de retardar algunes hores o dies l'esporga de les branques o també de plantació. Mentrestant, aprofiten per fer tasques als magatzems o de manteniment de maquinària. L'hivern passat, les plantes no es van "adormir" per culpa de l'hivern més càlid dels últims cent anys en alguns punts del país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut