Fa 30 anys de l'aiguat rècord en 24 hores a Catalunya

Va ser el 13 d'octubre de 1986 a Cadaqués, amb 430 l/m2
Francesc Mauri

El Servei Meteorològic de Catalunya publica amb freqüència, interessants articles en el blog que trobareu a la seva pàgina web. En aquest cas em limito a reproduir-ne parcialment el seu contingut. Meteocat, el Servei Meteorològic de Catalunya, fa força anys va apostar, prestant la màxima funció de servei públic, per una potent reconstrucció del clima del passat. El violent episodi de pluges enregistrat el 13 d'octubre del 1986 al sector del Cap de Creus sobretot, va batre el rècord de pluja amb registres oficials i que consten a la base de dades de Meteocat. Van ser 430 l/m2 o mm (recordeu que equivalen al mateix).

En els mapes que encapçalen aquest article, aproximats del camp de precipitació diària (tot Catalunya, Empordà i cap de Creus) per al dia pluviomètric del 13 d'octubre de 1986,  cal ressaltar que estan elaborats a partir d'una malla de recent creació d'1 km de resolució espacial de dades observades (calculada tenint en compte l'altitud, latitud, longitud i distància al mar de totes les estacions pluviomètriques disponibles).

Us recomano, si friseu amb la meteorologia, que el llegiu el blog de meteocat.

Per els que no podeu esperar, us reprodueixo la part de registres pluviomètrics.

L'intensíssim aiguat d'aquest dia, festivitat de Sant Eduard Rei, va afectar tant l'Empordà com la Catalunya Nord (sobretot el Rosselló) on es van enregistrar quantitats de 386 mm a Canet de Rosselló, 382 mm a Torrelles de la Salanca, 356 mm a la Cartoixa del Voló i280 mm al Pertús. Altres registres destacats de l'altra banda dels Pirineus van ser els 200 mm de la Jonquera, 180 mm a Begur i 178,5 mm a Roses. Cal recordar que totes aquestes dades van ser mesurades des de les 7 UTC del 13 d'octubre fins a les 7 UTC del 14 d'octubre de 1986, tal com pertoca als registres realitzats de forma manual, en el que es coneix com a dia pluviomètric.

A la Jonquera sembla que podrien haver caigut prop de 200 mm en poc més de 12 hores(dada no oficial). A la costa de la Salanca la intensitat de la precipitació va ser elevadíssima, ja que van caure 376 mm en tan sols 6 h a Torrelles de la Salanca (160 mm en 1 h). Cap a la part nord-catalana de la serra de l'Albera van caure 356 mm en tan sols 4 h a la Cartoixa del Voló (331 mm en 3 h i 141 mm en 1 h, dels quals 96,5 en només 30 min). Durant la tarda aquestes tempestes van anant estenent-se per l'Empordà arribant cap a les 16 UTC al golf de Roses i litoral del Baix Empordà, i finalment al voltant de les 17 UTC, al cap de Creus (Cadaqués i el Port de la Selva). Aquestes últimes tempestes van romandre actives durant tota la nit i matinada, descarregant precipitació amb intensitat torrencial, acumulant-se registres impressionants de precipitació superiors als 400 mm a la zona del PN del Cap de Creus. El moment de més intensitat de la precipitació es donà vora les 01 UTC del dia 14 a Cadaqués.

Els forts aiguats van provocar danys materials importants a causa dels desbordaments de nombrosos torrents i rieres, així com del Llobregat d'Empordà, i de l'Aglí, la Tet, el Rard i el Tec (Catalunya Nord). Per aquest motiu a l'Empordà, però sobretot a la zona de la Jonquera, aquest episodi és conegut amb el nom popular de l'Aiguat de Sant Eduard.