Europa arriba als 40 graus i 16 països estan en alerta per calor

Néstor GómezActualitzat

El mes de juliol ha començat amb un ambient tòrrid a Europa, amb temperatures de fins a 40 ºC al cor de França i amb rècords al Regne Unit. Setze països han emès alertes de calor per divendres.

La calor a França toca els 40º C

L'onada de calor que durant tot la setmana ha afectat la península Ibèrica, ja ha arribat a Europa. A França, les temperatures màximes han estat excepcionals, fins i tot, al nord del país, amb valors entre deu i quinze graus superiors als valors típics de principis de juliol, segons Meteofrance. A l'aeroport de Vichy, situat al cor de França, el mercuri es va aturar en els 40 ºC. A París, a l'estació de referència de Montsouris, el termòmetre va registrar 39,7 ºC, superant el valor màxim de l'onada de calor de l'agost de 2003. Aquest és el segon registre més alt a París per darrera del juliol de 1947.

Rècord de calor al Regne Unit

El Regne Unit va viure dimecres una calor mai registrada en un mes de juliol, amb màximes de 36 ºC. La màxima més alta del país es va registrar a l'aeroport de Heathrow, a Londres, amb 36,7 ºC. És la temperatura més alta en un mes de juliol i supera els 36,5 ºC que es va viure a la població de Wisley el 19 de juliol de 2006. Aquests valors encara es troben força lluny del rècord absolut de calor al Regne Unit, els 38,5 ºC a Faversham el 10 d'agost de 2003.

Màximes de 38º C a Suïssa

L'onada de calor també ha arribat als Alps i ha disparar els termòmetres del Suïssa. Ginebra va registrar dimecres una màxima de 38 ºC. Els habitants propers als llacs del país no van dubtar en ficar-se a l'aigua per apaivagar la gran calorada d'aquest inici de juliol.

Avís per calor a setze països d'Europa

Tot l'est i centre d'Europa divendres estarà en amb avís per temperatures excepcionalment altes, fins i i tot, al sud de Suècia. Polònia i Suïssa han elevat el nivell de perill de divendres a vermell, és a dir, situació meteorològica molt perillosa on són probables danys i accidents que poden posar en risc la vida de les persones en un àrea extensa. Meteoalarm ofereix amb detall els avisos de cada país.

 

Desenes de milers de persones van morir a Europa durant l'onada de calor de 2003 i una l'altra a Rússia el 2010. Max Dilley, director de Predicció i Adaptació del Clima de l'Organització Mundial de Meteorologia, afirma que les onades de calor són cada cop més freqüents i més intenses a causa del canvi climàtic.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut