Imatge del satèl·lit Terra del 6 de maig (NASA)
Imatge del satèl·lit Terra del 6 de maig (NASA)

Estranya borrasca davant la costa de Xile

Néstor GómezActualitzat

El passat 6 de maig, davant de la costa central de Xile es va formar una tempesta ben estranya i gens comuna d'origen subtropical, és a dir, procedent de latituds properes al tròpic.

Tal com passa a casa nostra, les pertorbacions i els sistemes frontals que toquen la meitat sud de Xile tenen origen polar, un origen polar que es deu a la frontera entre dues masses d'aire: l'aire fred antàrtic, al sud; i l'aire temperat de latituds mitjanes, al nord. En canvi, aquest cicló té origen a les zones tropicals, on neixen els huracans, i en pocs dies s'ha desplaçat cap a la costa central de Xile.

Aquesta imatge és del satèl·lit Terra de la NASA, però va ser un satèl·lit d'Eumetsat qui va descobrir aquesta zona de baixes pressions, amb vents entre 64 i 72 km/h i amb activitat tempestuosa al seu entorn de l'ull. Es considera pertorbació subtropical perquè té les característiques d'un cicló tropical convencional i un centre de baixes pressions molt fred. La pertorbació es va formar sobre unes aigües del Pacífic amb una temperatura entre 18 i 20 ºC, però amb això no n'hi ha prou perquè apareguin estructures de tempestes elèctriques.

Ara per ara, podria ser la primera d'aquest tipus. No s'ha documentat cap altra tempesta subtropical o tropical en aquesta part del món. Ara la comunitat científica ho debatrà per arribar a les conclusions definitives. El 2015, una borrasca subtropical similar es va formar a prop de l'Illa de Pascua, uns 3.500 km a l'oest d'aquesta pertorbació, i els científics la van batejar amb el nom de tempesta tropical Katie.

 

Anar al contingut