Estrany i preocupant comportament del gel àrtic

El gel de l'Àrtic es troba sota mínims històrics i la seva extensió minva en època de creixement

Néstor GómezActualitzat

Hi ha dades meteorològiques i anomalies que ens sorprenen i que ens costa assimilar en veure la realitat que ens envolta. Va ser el cas dels 16 mesos consecutius de temperatures rècord a nivell planetari i ara el comportament de l'extensió del gel de l'Àrtic, que podríem qualificar de sorprenent i molt preocupant.

El gel àrtic minva en temps de ple creixement

La mínima extensió de gel a l'Àrtic es dóna a finals de l'estiu, època més càlida de l'any. En el cas del 2016 la mínima extensió de gel anual es va registrar el 10 de setembre, amb el segon mínim històric des del 1979. Normalment, un cop arribat al mínim, durant tota la tardor i hivern l'extensió de gel creix de forma continuada amb major o menor rapidesa, però creix dia a dia.

El que sobta aquest cop són dues coses, amb dades del 19 de novembre: 

- Tenim el nivell més baix de superfície de gel a l'Àrtic des que hi ha registres. Amb 8,6 milions de km² actuals, falta tant de gel com les superfícies d'Espanya i França juntes per igualar el valor del 2015, de 9,9 milions de km². I tot i així són valors molt inferior a les xifres normals que són de 10,8 milions de km².

- Retrocés en plena època de creixement. En només tres dies, del 16 al 19 de novembre, l'extensió de gel va perdre més de 40.000 km², una superfície més gran que Catalunya. L'última vegada que va tenir un inflexió similar durant el període de creixement es va donar el 2013, quan es trobava en valors d'uns 9,3 milions de km², dins els llindars d'extensió normals, i el 1990 a finals de desembre.

Causes de la situació

L'octubre ha estat molt càlid a l'Àrtic amb temperatures entre 4 i 6 graus superiors a la mitjana mensual  i, fins entre 8 i 10 graus per sobre dels valors normals al nord-est de Groendlàndia i al nord de Bering. I ara, les temperatures encara no s'han recuperat. De fet, a l'illa russa de Vize, a l'Àrtic les temperatures aquesta dies han estat uns 20 graus més altes del que és habitual, amb valord de 0 ºC quan hauríen d'estar a l'entorn dels -18 ºC. Unes temperatures tan altes que dificulten i alenteixen la formació del gel sobre l'oceà Àrtic.

 

 

Anar al contingut