Tòfona
Tòfona

És temps de tòfona

Néstor GómezActualitzat

Ja ha arrencat la temporada de la tòfona silvestre, que va del 15 de novembre al 15 de març, amb unes expectatives dolentes per altes temperatures i la sequera dels últims mesos.

La falta de precipitació de l'estiu fa preveure als tofonaires que l'inici de la campanya "serà tan dolenta com la de l'any passat", segons afirma Josep Alhama, president de l'Associació de Tofonaires d'Osona. Però aquest no és l'únic factor, s'hi suma la proliferació del porc senglar i la incidència dels caçadors furtius.

Les condicions ideals perquè creixi la tòfona són temperatures suaus i pluges constants durant l'estiu, unes condicions que no hi ha hagut. L'estiu del 2016, amb temperatures disparades i sense precipitacions, no permetrà el desenvolupament normal de les tofoneres i d'aquí que s'esperi una temporada pèssima, per segon any consecutiu. Aquesta situació contrasta amb la de fa dos anys, les bones condicions del temps de l'estiu del 2014 van permetre una temporada 2014-2015 extraordinària.

La tòfona negra és un bolet soterrat amb un cicle de vida molt més llarg que els bolets més populars. La Catalunya Central és la principal zona productora del país, perquè es beneficia dels boscos de roures i alzines humits amb hiverns freds. El preu al mercat depèn del moment de la temporada i de la qualitat, de manera que les més primerenques ronden els 80 € el quilo, i pugen a més de 250 € durant l'època de Nadal. Bona part de la tòfona produïda a Catalunya anirà al mercat francès, un gran consumidor de tòfona, molt arrelada a la gastronomia del país.

Anar al contingut