Erupció simultània dels volcans Ubinas i Sabancaya, al Perú

Alberto AlcántaraActualitzat

Per primera vegada, dos volcans estan en erupció de manera simultània al Perú. Es tracta del Sabancaya i l'Ubinas, situats al sud dels Andes.

Els volcans estan separats per una distància de cent quilòmetres i beuen de cambres de magma separades. Segons els especialistes, les erupcions simultànies són una coincidència.

El volcà Sabancaya va entrar en erupció, per primera vegada en divuit anys, el diumenge 6 de novembre. Dimarts va emetre una columna de gas i cendra de dos quilòmetres i mig d'alçada per damunt de la boca del cràter, que és a 5.967 metres sobre el nivell del mar. La columna es va dispersar per un radi d'uns trenta quilòmetres. 

Divendres, una segona erupció va emetre una columna encara més alta, de fins a tres quilòmetres. L'episodi de divendres va estar acompanyat de fins a sis petites explosions que van sacsejar el terra.

Les autoritats de l'Institut Geofísic del Perú (IGP) han establert una sèrie d'estacions per monitoritzar el comportament sísmic i eruptiu d'aquest volcà de cara a evitar pèrdues humanes si hi ha un augment de l'activitat. El volcà va estar latent durant dos-cents anys abans d'esclatar diverses vegades el 1980 i el 1990.

El Sabancanya s'assenta sobre de la placa tectònica de l'Amèrica del Sud, que interactua amb la placa de Nazca. Milers de persones viuen a les valls dels voltants del volcà. Algunes ja han començat a sortir de la regió. La ciutat d'Arequipa, una de les tres poblacions més grans del Perú, amb un 1.200.000 habitants, és a una distància d'uns cent quilòmetres.

Per altra part, l'Ubinas, amb una cota de 5.672 metres, manté un procés eruptiu des del 2013, amb petites erupcions contínues al seu interior, que generen gas i cendra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut