Collserola (Xavi Cabo)
Collserola (Xavi Cabo)

Episodi de contaminació a l'àrea de Barcelona sense restriccions de trànsit

RedaccióActualitzat

Portem dies amb la intrusió de pols sahariana. Dilluns es va activar l'avís preventiu i la persistència ha fet que avui el Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi per alta contaminació de partícules (PM10) a 40 municipis de la conurbació de Barcelona.

 

Com comentàvem fa uns dies, la pols sahariana empitjora la qualitat de l'aire. Ja portem uns dies superant en algunes estacions el valor de referència diari per a les PM10, que és de 50 micrograms per metre cúbic. Les restriccions de trànsit només es fan enepisodis ambientals per contaminació de diòxid de nitrogen (NO2).

De fet, els cotxes són molt determinants en la contaminació per NO2. Les partícules PM10 són emeses només pels dièsels pel tub d'escapament i, en tot tipus de vehicles, pel fregament de les rodes i de les pastilles de frens. Aquest fregament suposa entre un 10 i 15% del total de partícules que els vehicles aporten. La resta surt de l'escapament, dels motors dièsel.

Els nivells de partícules PM10 són elevats a tot Catalunya i cal moderar l'activitat física a l'aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars. La Generalitat recomana desplaçar-se a peu o amb bicicleta, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat i tenir una conducció eficient.

Davant d'aquest episodi de contaminació ambiental de PM10, l'Ajuntament de Barcelona restringirà les obres pulverulentes i els serveis de manteniment de la ciutat (jardineria i neteja) que generen pols.

Les mesures activades en cas d'episodi de contaminació per partícules PM10 són:

Podeu consultar la qualitat de l'aire ara i la previsió per als propers dies.

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut