Temperatures previstes per divendres (WRF-TVC)
Temperatures previstes per divendres (WRF-TVC)

Ensorrament de la calor per divendres

Actualitzat

L'ambient d'estiu de les darreres hores té les hores comptades.

No oblideu que som al maig i que la primavera, amb tots els seus ingredients, encara no ha acabat. La jaqueta, que hem desat els darrers dies a l'armari, tornarà a ser imprescindible a finals de setmana. El pic de calor tan exagerat que ha dut les temperatures de maig a valors caniculars d'estiu s'acabarà de sobte divendres. La caiguda, com el Dragon Khan o el Shambhala, serà impressionant.

La causa del descens tan fort de les temperatures és la substitució fugaç de la massa d'aire que cobrirà tot el país. Passarem d'un dimecres i part de dijous amb un aire molt càlid procedent del nord d'Àfrica, amb predomini dels vents de sud-oest, a un divendres amb aire molt més fresc, no pas gèlid, amb vent de component nord, que durà les temperatures a valors normals per aquestes dates. Mapa de temperatures a 850 hPa de dimecres, amb valors d'uns 22 ºC, i divendres, amb valors de 8 ºC o menys.

La conseqüència directa d'aquest canvi tan radical de masses d'aire serà un fort descens de les temperatures. En només 48 hores les temperatures màximes cauran més de 10 graus a tot el país. En el cas de Lleida, les màximes passaran dels 35 ºC de dimecres a 24 ºC divendres, i a Barcelona, dels 29 ºC de dijous als 22 ºC divendres. En el cas del Pirineu el descens tèrmic serà molt notable i acusat. A Vielha, de l'ambient càlid de dimarts, amb valors de 31 ºC, es passarà a un ambient fresc divendres, amb només 15 ºC de màxima.

Mapa de variació de temperatures per dijous i divendres.

Anar al contingut