Estat del pantà del Riudecanyes a l'octubre al 25% (Daniel Yeste)
Estat del pantà del Riudecanyes a l'octubre al 25% (Daniel Yeste)

Els pantans del sud del país, sota mínims

Néstor GómezActualitzat

Les reserves d'aigua dels pantans de les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre estan sota mínims.

Les pluges del cap de setmana van passar de puntetes per aquesta zona, amb pluges minses o inexistents. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), és la zona del país més afectada per la manca de pluges durant el 2017, una sequera que s'arrosega els darrers anys.

Aquest és l'estat de les reserves d'aigua amb la comparativa amb fa un any i la mitjana dels darrers deu anys.

 

El mapa d'índex de sequera, elaborat per Meteocat, mostra amb tons grocs i taronges les zones amb sequera durant el 2017. En groc, la sequera lleu i, en vermell, les zones amb sequera excepcional.

 

L'embassament d'Ulldecona només té 1 Hm³, el 9% de la capaticitat total, molt per sota de la mitjana dels darrers de 10 anys, el 50%. La comunitat de regants està preocupada pel baix nivell de la reserva i la situació serà molt complicada si no plou en els propers mesos. Així que el nivell de la reserva baixi a 0,5 Hm³, es prohibiran les captacions d'aigua.

La sequera a l'extrem sud del país té un efecte cíclic. Són embassaments petits que viuen només i directament de les pluges que cauen a la capçalera de la seva conca. L'estació plujosa és la primevera i el darrer episodi de pluges va ser el passat mes d'abril.

Si mirem més enllà, veiem com la sequera no és cosa d'un any, sinó que ja en portem tres de consecutius. En aquest cas, la zona amb sequera extrema cobreix la gran part del país.

Anar al contingut