L'Amazònia (Reuters)
L'Amazònia (Reuters)

Els arbres més alts de la selva tropical, en perill per futures sequeres

Néstor GómezActualitzat

Les sequeres podrien matar els arbres més alts de la selva tropical en les properes dècades.

La disminució de les pluges, que es pronostica en el futur en aquestes regions del planeta per a les properes dècades, pot causar el col·lapse del  transport que fan els arbres duent l'aigua des del sòl fins a les fulles, segons un estudi fet per científics de la Universitat d'Edimburg i publicat a la revista "Nature".

A més, hi haurà una reacció en cadena que implicarà un augment del diòxid de carboni (CO2). La mort dels arbres implicarà la seva descomposició i l'emissió de CO2. A més, quedaran arbres més petits, que tenen una capacitat menor d'emmagatzemar carboni.

Fins ara es desconeixia com els arbres morien a causa de la sequera. La investigació ha permès saber que la manca d'aigua pot evitar que els arbres fabriquin suficients sucres per alimentar el seu metabolisme i, a poc a poc, arriben a la mort. La selva amazònica no és resistent a les sequeres intenses o prolongades. Durant 13 anys, els investigadors han portat a terme un treball de camp mitjançant un experiment de sequera a gran escala, mesurant el creixement dels arbres, els nivells de sucre i analitzant el sistema de transport d'aigua dels arbres.

Les sequeres severes poden crear bombolles d'aire en la sàvia dels arbres i trencar les columnes d'aigua dins els teixits, que transporten aigua i nutrient. Les conseqüències són més greus en arbres alts que ens petits per la gran distància que recorre l'aigua per dins l'arbre des de les arrels fins a les fulles.

"Els boscos tropicals tenen un paper clau en la influència en el clima global i regional. Entendre la manera com els arbres de la selva tropical responen als canvis a llarg termini és essencial per millorar les prediccions dels impactes del canvi climàtic", va afirmar la doctora Lucy Rowland, de l'Escola de Geociències de la Universitat d'Edimburg.

Anar al contingut