El temps de la A a la Z: tempesta de sorra

Néstor GómezActualitzat

Les tempestes de sorra són un fenomen comú de les zones àrides o semiàrides dins les grans planures del món.

La sequedat del terra més el pas d'un front dona com a resultat el mur de pols de la tempesta. A la part davantera del front hi ha uns forts ascensos de l'aire que aixeca la sorra i la pols i crea aquest mur visible de color marronós. Aquests ascensos forçats de l'aire es donen sempre amb l'arribada de fronts actius i tempestes. Moltes vegades no els veiem, però hi són. Són els vents en ratxes, poden ser forts, que van al davant de la tempesta i que ens anuncien la caiguda imminent del ruixat. Les tempestes de sorra, a diferència de les d'aigua, no tenen ni llamps ni trons.

Les tempestes de sorra reben el nom de haboob, d'oriben àrab.

Una tempesta de sorra no és perillosa, però cal protegir ulls i vies respiratòries de la sorra, cal abrigar-se, sobretot a la nit, i evitar quedar ensorrat. Si s'està conduint, cal parar per evitar xocar o que altres vehicles xoquin amb el nostre.

Les tempestes de sorra a Catalunya són un fenomen molt estrany. Es poden donar a la primera línia de costa o en àmbits de secà, però en tots els casos són fenòmens locals. No hi ha prou extensió a Catalunya ni el sòl és tan sec per crear un mur de sorra d'un centenar de metres.

Zona del planeta on se'n formen

Les tempestes de sorra tenen el seu origen en les grans àrees desèrtiques del planeta:

- El desert de Takla Makan, a l'oest de la Xina. Els vents dominants del nord-est són els que acumulen la sorra del desert cap a la prefectura de Kashgar, a la regio de Xinjiang. El Takla Makan és el tercer desert més gran del món, després del Sàhara i del Kalahari.

- El desert de Mohave, Califòrnia. El fenomen, associat als monsons d'Arizona, s'estén des de mitjans de juny fins a finals de setembre, coincidint amb el període més càlid i àrid de l'any. Els vents que bufen de sud o sud-est porten humitat des de l'oceà Pacífic i el golf de Mèxic. L'entrada d'humitat més l'escalfament que es dóna al desert de Mohave, amb l'aparició d'una baixa tèrmica, desencadena un fort ascens dels corrents d'aire que acaba amb la formació de les tempestes de sorra. Phoenix és una de les ciutats que sol quedar engolida per les tempestes de sorra.

Noticíes relacionades:

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut