Mapa de temperatures a 850 hPa. Font: wetterzentrale.
Mapa de temperatures a 850 hPa. Font: wetterzentrale.

El temps de la A a la Z: Temperatures a 850 hPa

Actualitzat

Algunes vegades, quan arriben masses d'aire molt fredes o càlides us hem presentat i comentat les temperatures a 850 hPa. Què volen dir i per a què serveixen?

Per començar, l'hectoPascal (hPa) és la unitat de mesura de la pressió atmosfèrica. En condicions normals, la pressió atmosfèrica a nivell del mar és de 1.013 hPa i disminueix amb l'alçada.

El valor de la temperatura a 850 hPa serveix per mesurar la intensitat i magnitud de les masses d'aire, és a dir, si són més o menys fredes o càlides respecte la que tenim en un moment determinat. A més, els mapes a 850 hPa dels diferents models meteorològics eviten l'efecte batec, el descens de les temperatures nocturnes i ascens diürn de cada dia, i eliminen la influència de la superfície terrestre.
 

Les temperatures de 850 hPa no són constants a una mateixa alçada, varien en funció de la proximitat a un centre d'acció i de la latitud. Sobre els anticiclons o a l'equador, els 850 hPa pugen per sobre dels 1.600 metres i, en canvi, prop de les pertorbacions o en zones polars, baixen per sota dels 1.300 metres. A casa nostra, per simplificar-ho i fer-ho entenedor, associem els 850 hPa a una alçada de 1.500 metres.

Valors extrems a 850 hPa

No totes les glopades d'aire càlid o fred es converteixen en onades. Per arribar a onades de fred o de calor, les temperatures de l'episodi han de ser força extrems, persistir durant almenys cinc dies i ocupar una gran extensió, d'uns quants països. Us presentem unes temperatures a 850 hPa i el seu ambient associat:

  • -10 ºC: Marca els episodis més freds a casa nostra. Les màximes oscil·len entre 0 i 5 ºC a gran part del país i a alta muntanya cauen cap als -20 ºC.
  • -5 ºC: ambient molt fred.
  • · 0 ºC: ambient fred.
  • · 15 ºC: ambient càlid, amb màximes que ronden els 30 ºC.
  • 20 ºC: ambient molt càlid. Les temperatures màximes més càlides s'acosten als 40 ºC.
  • 22 ºC: onada de calor. Calorada molt intensa a tot el país amb màximes de 40 ºC o més i a alta muntanya se superen els 24 ºC.
ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut