El temps de la A a la Z: Lluna de sang

Alberto AlcántaraActualitzat

Quan el sol il·lumina la Terra, projecta un con d'ombra i un con de penombra. En un eclipsi total, la Lluna penetra totalment en el con d'ombra. L'eclipsi és parcial quan només un tros de la Lluna entra en aquest mateix con d'ombra. A l'eclipsi penombral, la Lluna entra totalment o parcialment a la zona de penombra.

"Lluna de sang"

La denominació de "lluna de sang" es refereix al color vermell que adquireix el satèl·lit terrestre. Aquest color vermellós el provoca l'atmosfera de la Terra, que desvia la llum del sol i filtra els seus components blaus, deixant passar només llum vermella que finalment és reflectida per la Lluna, cosa que li dona una resplendor rogenca.

L'eclipsi total del 15 d'abril del 2014 va obrir un període de successió d'eclipsis conegut com "les quatre llunes de sang", una tètrada d'eclipsis totals en un interval aproximat de sis mesos entre ells. La sèrie va continuar el 8 d'octubre del 2014, el 4 d'abril del 2015 i l'últim va ser l'únic eclipsi visible totalment des d'Europa, el 28 de setembre del 2015. Aquest encadenament no passa des dels anys 2003-2004 i es produirà set vegades més en el segle actual.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut