Espectre de Brocken a Bellmunt, Osona (Josep Soldevila)
Espectre de Brocken a Bellmunt, Osona (Josep Soldevila)

El temps de la A a la Z: Glòries o espectre de Brocken

Actualitzat

Les glòries, també anomenades espectres de Brocken o cercles d'Ulloa, és la nostra ombra projectada sobre un núvol o boira. Es deu a l'alineació entre el sol, la persona i la boira. Com que el núvol i la boira estan formats per minúscules gotetes d'aigua, la llum es descompon i crea al voltant de la nostra ombra un arc de Sant Martí. Cada persona només pot veure el seu propi espectre.

Ombra projectada sobre la boira al Costabona el 2 d'agost del 2015 (Tim Klug)
Ombra projectada sobre la boira al Costabona el 2 d'agost del 2015 (Tim Klug)(Ombra projectada sobre la boira al Costabona el 2 )

Què hem de fer per veure l'espectre de Brocken?

Fan falta dos elements bàsics. Per una banda, tenir els núvols ben a prop, normalment boires si som a la plana o dalt d'una muntanya, i si som dins d'un avió, volar per sobre dels núvols. La segona condició és tenir el sol a una alçada molt baixa, és a dir, molt horitzontal. En definitiva, han d'estar alineats el sol, emissor de llum; la persona, generadora de l'ombra; i el núvol, pantalla on es projecta.

Espectre de Brocken des de la finestra de l'avió direcció cap a l'aeroport del Prat (Rosa M. Andinyach)
Espectre de Brocken des de la finestra de l'avió direcció cap a l'aeroport del Prat (Rosa M. Andinyach)(Espectre de Brocken des de la finestra de l'avió d)

Llocs on es pot observar

Com que necessitem el sol molt horitzontal, cal llevar-se ben d'hora, a més, són les hores en què les boires són presents als fons de les valls. Uns bons indrets per observar les glòries són les planes, quan la humitat es concentra en uns pocs metres d'alçada, o anar a punts elevats de muntanya, com Montserrat, el Montseny o cotes altes del Pirineu. I, finalment, tenir la sort de ser en el punt concret, en el moment determinat sota unes condicions atmosfèriques ideals. Total, tingueu una gran dosi de paciència, potser serà més fàcil trobar-la que anar-la a buscar. Si en veieu cap i teniu a mà una càmera, feu-li una foto i feu-nos-la arribar.

Espectre de Brocken a la Noguera(Xavie Escribà)

No es descarta que l'aparició d'algunes Mares de Déu estiguin relacionades amb les glòries. L'arc de Sant Martí sobre el nostre cap, la deformació gegantina del nostre cos, i el fet que si nosaltres ens movem també es mou l'ombra, són uns bons ingredients per crear llegendes i supersticions.

Espectre de Brocken sobrevolant el Vallès en globus (Lluís Martínez)
Espectre de Brocken sobrevolant el Vallès en globus (Lluís Martínez)(Espectre de Brocken sobrevolant el Vallès (Lluís M)

Origen del terme Brocken

A diferència dels descobridors o inventors que porten el nom de la persona, en aquest cas, Brocken és el nom del cim més alt de la serra de Harz, a Alemanya. Les característiques habituals del temps al cim, amb nombrosos dies amb boires trencades, fa que en aquest punt se'n formin amb més facilitat.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut