Barques glaçades a l'estany de Núria el 29/10/2012 (Jaume Invernon)
Barques glaçades a l'estany de Núria el 29/10/2012 (Jaume Invernon)

El temps de la A a la Z: Fred àrtic

El fred, la pèrdua de calor, ens fa encongir, arrupir i cargolar. Però no tots els freds són iguals, ni totes les situacions meteorològiques porten fred

Néstor GómezActualitzat

Per començar, podem dir que tots els vents de nord són freds, així com que tot el que bufa de sud és càlid. Però el fred, a Catalunya, ens pot arribar de tres bandes:

  • · Polar marítim: Situació de nord-oest. És una massa d'aire molt humida i freda procedent de l'oceà Atlàntic.
  • · Àrtic marítim: Situació de nord. Una massa d'aire humida, però menys que la polar, i més freda, procedent d'Escandinàvia o Escòcia, de latituds properes al cercle polar àrtic.
  • · Continental: Situació de nord-est. És més fred i més eixut, procedent del centre continental, de la regió dels països de l'Est o Bielorússia. Siberià: El fred siberià és una branca de la massa d'aire continental. Arrenca més enllà dels països de l'Est, des d'Ucraïna i de l'interior de Rússia. És la situació de fred més intensa i sol donar onades de fred. Les temperatures a 850 hPa arriben als -10 ºC al Pirineu, i les de -5 ºC envaeixen tot el país.

Característiques del fred àrtic

Les masses d'aire polar provenen del cercle polar àrtic i passen per Escòcia o per Escandinàvia, amb una mica d'humitat i fred intens. Mireu en el mapa la configuració de l'engranatge amb l'anticicló situat a l'Atlàntic i la borrasca situada entre Escandinàvia i Centreeuropa. En el seu camí cap a la Península, en funció d'on té el seu eix principal arribarà més o menys carregat d'humitat, que es traduirà en unes nevades generoses o modestes.

Mapa isobàric del 29/11/2017 (MetOffice)

Conseqüències del fred àrtic sobre Catalunya

  • - Forta caiguda de les temperatures: És una situació de fred intens, que fa caure les temperatures clarament per sota dels valors normals. En tot cas, no ens duu cap a valors extrems, com seria el cas del fred continental. La temperatura a 850 hPa de -5 ºC pot travessar el Pirineu i fins i tot assolir valors de -8 ºC.
  • - Nevades moderades al vessant nord: Les nevades més importants les deixarà al Cantàbric i al Pirineu de Navarra pel camí que farà sobre el golf de Biscaia. En canvi, arriba més eixut al Pirineu català. Deixa nevades moderades a totes les cotes a la Vall d'Aran, nord del Pallars Sobirà i nord d'Andorra. A la resta del Pirineu pot nevar, però de manera molt menys important.
  • - Ventades: Si l'eix del passadís cau sobre el Pirineu, propicia tramuntana a l'Empordà, mestral a les Terres de l'Ebre i ventades en cotes altes del Pirineu.

Mapes de temperatura de 850 hPa del 28/11/2017 i 01/12/2017

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut