Solsticis i equinoccis
Solsticis i equinoccis

El temps de la A a la Z: equinoccis

Néstor GómezActualitzat

L'equinocci marca un abans i un després en la durada del dia i de la nit.

El canvi d'estacions es deu a la inclinació de l'eix de rotació de la Terra respecte al pla d'incidència dels raigs de sol. Aquesta inclinació fa que els dos hemisferis rebin una il·luminació diferent segons l'època de l'any. L'inici de cada estació ve donat per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita: els solsticis i els equinoccis.

Solsticis i equinoccis

"Equinocci" és una paraula llatina que significa "nit igual", és a dir, que hi ha les mateixes hores de sol que de nit a tot el planeta, tot i que en la pràctica, el dia en què això passa és l'anomenat equilux.

En l'equinocci, els rajos de sol arriben a l'equador i són perpendiculars, a 90º d'inclinació, respecte a l'eix de rotació del planeta. Un any té dos equinoccis: el de primavera, entre el 19 i 21 de març; i el de tardor, entre el 21 i 24 de setembre.

En el cas de l'equinocci de tardor, el Sol creua l'equador passant de l'hemisferi nord al sud. Aquest moment marca l'inici d'un període de 6 mesos en el qual el pol nord no veurà el sol, mentre que al pol sud no es farà de nit. Tot el contrari passa en l'equinocci de primavera: el Sol creua l'equador cap a l'hemisferi nord i donarà inici als 6 mesos de sol al pol nord. També és el moment en què a l'equador el sol neix a l'est, arriba al zenit al migdia i es pon a l'oest sobre el mateix pla perpendicular a terra. El que és curiós de l'equinocci a l'equador és que al migdia el sol no fa cap ombra, ja que passa just sobre la vertical de les persones i objectes.

Per què les estacions no comencen sempre un dia concret?

La raó que explica el ball de dies en l'inici de cada estació és que l'òrbita de la Terra no és perfectament circular. A més, la velocitat de translació de la Terra al voltant del Sol depèn, a la vegada, de la seva posició a l'òrbita. D'aquí que les estacions tinguin durades diferents: 92,7 dies la primavera, 93,7 dies l'estiu, 89,9 dies la tardor i 89 dies l'hivern.

L'equinocci de primavera també arriba el 19 de març o la tardor en dia 23

Tot i aprendre de petits que la primavera i la tardor arribava el dia 21, no és del tot cert. Però sí que el 21 és el dia que més vegades es repeteix. En el cas de la primavera, entre els segles XIX i XX, l'equinocci sempre ha coincidit el 20 o 21 de març. Però el canvi d'estació també s'ha avançat al dia 19. De fet, durant la segona meitat del segle XVII es va donar 15 vegades i a finals del XVIII, cinc vegades més. La darrera vegada que la primavera va entrar en el 19 de març va ser l'any 1796 i cal esperar fins al 2096 perquè torni a passar.

Data i hora dels solsticis i equinoccis | Crear infográficos

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut