Sortida del sol a Sant Carles de la Ràpita (Paco Cabanes)
Sortida del sol a Sant Carles de la Ràpita (Paco Cabanes)

El temps de la A a la Z: equilux

Alberto AlcántaraActualitzat

Tradicionalment associem l'arribada dels equinoccis, el de primavera i el de tardor, al moment en què el dia té la mateixa durada que la nit. La paraula llatina "equinocci" té aquest significat: "nit igual". Però a la pràctica, el dia exacte en què tenim un nombre igual d'hores de llum i de foscor succeeix una mica abans, i es coneix com l'"equilux".

Hi ha diversos factors que contribueixen a diferenciar l'equinocci de l'"equilux". Un d'ells és que l'equinocci es mesura per la posició del centre del Sol en el cel. En realitat, però, la vora del Sol ja ens dona llum abans que el centre passi sobre l'horitzó, i també una mica després de la posta.

A banda, també hi contribueix la desviació dels raigs solars deguda a la refracció atmosfèrica. I fins i tot després que la vora del Sol s'hagi post per sota de l'horitzó, el cel sembla brillant durant uns minuts.

Per tant, en l'equinocci real hi ha més de 12 hores de llum. El dia que hi ha les mateixes hores de llum i de foscor arriba al voltant d'un parell de dies abans. A la pàgina d'astronomia del Ministeri de Fomento podeu trobar els horaris de sortida i posta de sol.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut