Raig verd a Mallorca (Foto: Marc Bret)
Raig verd a Mallorca (Foto: Marc Bret)

El temps de la A a la Z: el raig verd

Actualitzat

El raig verd pertany a la família de fenòmens d' òptica atmosfèrica, com l'arc de Sant Martí o l'espectre de Brocken. El fenomen es produeix a la sortida o posta de sol, quan d'una manera fugaç es pot contemplar una llampada de color verd sobre el límit superior del sol.


Hi ha diverses situacions on es pot observar el fenomen, i per tant diversos tipus de "raigs verds", fins i tot amb tonalitats diferents a la verda. El desencadenant és la refracció de la llum en travessar l'atmosfera.

Els raigs solars segueixen una trajectòria lleugerament corba, degut a la diferència de densitat de l'aire de les capes baixes i altes. La llum d'alta freqüència (verd o blava) es corba més que la llum de baixa freqüència (vermella o taronja), de manera que els raigs verds i blaus de la part superior del sol sobre l'horitzó poden ser visibles, mentre que els vermells estan tapats per l'horitzó.

Els raigs verds es veuen reforçats per l'efecte miratge, quan s' incrementa el gradient de densitat a l'atmosfera i, per tant, el grau de refracció és més gran.

EL RAIG VERD (font: TVC)
EL RAIG VERD (font: TVC) (EL RAIG VERD (font: TVC))

Les condicions més favorables són les d'aire net, una situació on hi ha poca dispersió de la llum. El color blau es dispersa més, i per això és més difícil veure el possible "raig blau".

El raig verd no només apareix sobre l'horitzó: també apareix sobre núvols i sobre muntanyes. A més a més, és un fenomen que també pot produir-se amb altres objectes brillants, com la Lluna o Venus.

 


Com a curiositat, "El Raig Verd" és el títol d'una novel·la de Jules Verne. Segons la llegenda que explica aquesta obra, si dues persones contemplen juntes el famós raig, s'enamoraran per sempre.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut