Eclipsi lunar parcial del 2017 des de l'Estartit (Josep Pascual)
Eclipsi lunar parcial del 2017 des de l'Estartit (Josep Pascual)

El temps de la A a la Z: eclipsi lunar

Actualitzat

Un eclipsi lunar es produeix quan la Lluna passa per la zona d'ombra projectada per la Terra, de manera que la il·luminació directa del satèl·lit per part del Sol queda interrompuda. És a dir, que l'eclipsi es dona quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna.

Els eclipsis lunars passen a prop de la fase de lluna plena, i poden ser observats des de tot l'hemisferi que no estigui il·luminat pel Sol, sempre que la Lluna estigui per sobre de l'horitzó.

La geometria de l'eclipsi

Quan la Terra és il·luminada pel Sol projecta un con d'ombra i dos cons de penombra en direcció oposada, definits per les tangents interiors i exteriors, comuns al Sol i a la Terra. El pas de la Lluna per aquestes zones determina el tipus d'eclipsi.

Tipus d'eclipsi lunar

·         Total (L3) la Lluna penetra totalment en la zona d'ombra

·         Parcial (L2) la Lluna penetra parcialment en el con d'ombra, i només una part de la superfície lunar s'enfosqueix visiblement.

·         Penumbràtic (L1) la Lluna penetra parcialment o totalment en la zona de penombra que envolta la zona d'ombra, i l'enfosquiment és difícil de percebre a simple vista.

Com es veuen

Depenent de factors ambientals i de la distància entre la posició de la Lluna i el centre de la zona d'ombra, el grau d'enfosquiment canvia i fa que hi hagi eclipsis molt foscos o d'altres en què la Lluna es tenyeix de coloracions més o menys vermelloses.

Normalment, la desaparició de la Lluna no és total; el disc lunar queda il·luminat per la llum dispersada per l'atmosfera terrestre. L'atmosfera filtra els components blaus de la llum i deixa passar la llum vermella. Quan aquesta llum és reflectida per la Lluna li dona una resplendor rogenca. D'aquí ve la denominació de "lluna de sang".

Informació útil

L'aplicació eclipsi, desenvolupada per la Universitat de Barcelona, us ajudarà a saber la data, l'hora i l'aspecte dels eclipsis lunars i solars, tant els del passat com els que encara han de venir.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut