Higròmetre de cabell

El Temps de la A a la Z: Cabells i humitat

Els cabells rossos de noia, els més sensibles

Francesc MauriActualitzat

Els darrers dies, diverses dones del meu entorn personal i professional comenten els problemes amb els cabells i la humitat ambiental. Que si s'encrespen, que si ràpidament els pentinats no queden bé, etc. Quan em maquillen i pentinen abans del "Telenotícies" també és tema de conversa. I és que ja fa uns dies que les comarques de Tarragona i Barcelona tenen un temps ennuvolat i força humit.

Quina relació hi ha entre la humitat i l'estat i l'aspecte dels cabells? Doncs des del punt de vista científic, molta.

Els cabells humans són especialment sensibles als canvis de vapor d'aigua a l'aire que ens envolta. Es contrauen i dilaten en funció del grau d'humitat ambiental. En aquest sentit, està demostrat que els cabells de les dones són els més sensibles als canvis d'humitat i, en especial, els cabells rossos de noia.

Saussure, un físic suís, a finals del segle XVIII va inventar l'higròmetre de cabell, un mecanisme senzill que mou una agulla i assenyala la humitat en un gràfic graduat del 0 al 100%. L'element transmissor i alhora, lògicament, mesurador de la humitat és el cabell humà. A banda de l'higròmetre de cabell, el baròmetre aneroide és potser actualment el més freqüent, amb una càpsula anomenada de Vidi, al seu interior. També existeix l'anomenat de condensació.

Tradicionalment, el conegut Frare, predictor del temps, es basa en els canvis d'humitat ambientals. Antigament amb cabells a mode de baròmetre i actualment amb una càpsula. Inventat per Agapito Borràs el 1894 a Catalunya. Alguns estris populars, sense fonament científic ni valor predictiu però tan nostrats com el burro o l'ase-baròmetre de ceràmica, han aportat diguem que popularitat a la predicció del temps casolana.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut