El telescopi Hubble i la sonda Juno estudien Júpiter i les seves aurores boreals

Alberto AlcántaraActualitzat

Les aurores boreals no són un fenomen exclusiu de la Terra: l'efecte del vent solar sobre el camp magnètic provoca el mateix espectacle lluminós a altres planetes, com ara Júpiter, i els astrònoms fan servir les imatges del telescopi Hubble, de les agències espacials ESA i NASA, per estudiar-lo. A més a més, la sonda Juno està a punt d'arribar al planeta més gran del sistema solar per afegir més dades a les investigacions.

Al vídeo, que correspon a l'espectre ultraviolat, podeu veure la resplendor extraordinària que provoca el xoc de partícules d'alta energia provinents del sol amb els àtoms de gas a les regions pròximes al pol nord. Les aurores són d'una extensió enorme i són centenars de vegades més energètiques que les de la Terra.

A banda del vent solar, prop de Júpiter hi ha més fonts per produir aurores, com ara les partícules emeses a l'espai per la Lluna Io, coneguda pels seus grans volcans.

Juno, a punt d'arribar

I mentre el Hubble observa aquesta interacció de partícules, la sonda Juno s'acosta a Júpiter i pren mesures del vent solar. Aquest 4 de juliol, la nau arriba al seu destí després d'un viatge de gairebé cinc anys. Serà la primera nau en òrbita a Júpiter i ajudarà a estudiar el nucli, la composició i el camp magnètic del planeta.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut