El supertifó Mangkhut deixa almenys 15 morts i desenes de milers d'evacuats a les Filipines

Alberto AlcántaraActualitzat

El supertifó Mangkhut abandona les Filipines, després de tocar-hi terra ahir amb ràfegues de fins a 285 km/h, una força equivalent a la d'un huracà de categoria 5. De moment, s'han reportat 15 víctimes mortals i desenes de milers d'evacuats. Els danys materials estan per avaluar.

El servei meteorològic filipí (PAGASA) va elevar l'alerta per tifó a nivell 4 de 5 a 6 províncies del nord de Luzon. És el mateix nivell d'alerta que va provocar el supertifó Haiyan, el més mortífer que mai ha tocat les Filipines. Va deixar més de 10.000 morts al novembre de 2013.

L'últim informe del Joint Typhoon Warning Center (JTWC), que monitoritza aquesta zona del Pacífic, indica que el supertifó portava vents sostinguts de 210 km/h i cops de fins a 260 km/h, mesurats en mitjanes d'un minut. Recordem que, poques hores abans de tocar terra, els cops de vent superaven els 330 km/h.

 

Tot i que el tifó ha perdut força, es preveu que tornarà a recuperar-se abans de tocar terra novament al sud de la Xina, a la província de Guangdong. En total, el Mangkhut pot afectar més de 40 milions de persones.

Cada any, una mitjana de 20 sistemes tropicals entren en la zona d'influència de les Filipines, amb 10 d'ells amb categoria de tifons. Aquests fenòmens extrems deixen milions de persones en una pobresa gairebé perpètua. Un del col·lectiu més afectat és el de les comunitats que depenen de la pesca, molt vulnerables als vents i els efectes de la maror ciclònica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut