Calamarsa a El Saió (Àngel Aguirre)
Calamarsa a El Saió (Àngel Aguirre)

El Servei Meteorològic de Catalunya engega la campanya #meteocatpedra

Alberto AlcántaraActualitzat

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) posa en marxa la campanya #meteocatpedra per recollir informació sobre la calamarsa a partir de les fotografies i els vídeos que facin arribar els ciutadans.  

La campanya va lligada a la signatura d'un conveni amb les Diputacions de Lleida i de Girona, dos zones del país especialment vulnerables a les pedregades pel cultiu de la fruita, el cereal o les hortalisses. També hi participarà l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de les Terres de Lleida, que ja fa anys que recull dades sobre les pedregades.    

La campanya es presenta sota el lema 'Plega la pedra!' per Lleida i 'Caça la pedra!' per Girona, i es demana que les imatges s'enviïn amb la geolocalització del punt on s'han registrat, una referència de la mida de la pedra, la data i l'hora. En aquest enllaç podreu trobar com participar-hi.

Segons les dades de l'SMC, durant els últims 13 anys hi ha una mitjana de 140 episodis de pedra a Lleida entre juny i agost i uns 30 a Girona. Són episodis que fan patir molt al sector agrícola.

La campanya començarà el 19 de març, coincidint amb la Fira de Sant Josep de Mollerussa, i acabarà el 29 de setembre, en la Fira de Sant Miquel de Lleida. Un cop acabada, s'elaborarà l'estudi i es presentaran els resultats.

El director del Servei Meteorològic, Oriol Puig, ha explicat que la campanya incidirà especialment els dies en què els models de predicció indiquin la possibilitat de pedregades.

A banda d'aquesta iniciativa, i en el marc de les jornades tècniques de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, l'SMC presentarà el Lightning Jump, una eina que servirà per fer pronòstic a curt termini, amb 30 o 40 minuts d'antelació, d'episodis de temps sever.

 

Anar al contingut