Estat de les reserves i semàfor de la sequera (ACA)
Estat de les reserves i semàfor de la sequera (ACA)

El semàfor de la sequera a Catalunya

Néstor GómezActualitzat

Catalunya està dividida en dues grans conques: la de l'Ebre, amb el Segre i les Nogueres com a principals rius; i les conques internes, que agrupen totes els rius que desguassen al mar sense passar per l'Ebre.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és qui planifica, ordena l'abastament i el sanejament a les conques internes subdividides en 18 àmbits a efectes de declaració de sequera i aplicació independents, segons l'origen de les aigües.

 

 

El semàfor de la sequera és la manera gràfica de mostrar-ne l'estat. Segons el color, s'apliquen mesures correctores d'estalvi i d'eficiència en tots els usos. Mesures que s'intensifiquen progressivament amb l'objectiu d'allargar les reserves d'aigua i retardar al màxim els escenaris d'emergència.

Escenaris

- Normalitat (blau): Les demandes estan garantides. És el temps de preveure futures actuacions en cas que el pla especial de sequera s'activi.

- Prealerta (vert): Es detecten indicis de sequera i s'activen mesures preventives. El nivell de prealerta s'activa quan les reserves d'aigua baixen per sota del 60%.

- Alerta (groc): S'activen mesures d'estalvi i s'incrementa la producció de recursos d'extracció subterrània i no convencionals quan les reserves d'aigua baixen per sota del 40%. Es redueixen les extraccions dels embassaments, s'anul·len les extraccions amb finalitat hidroelèctrica, s'incrementa la producció d'aigua dessalinitzada i s'intensifiquen els controls. També es redueix la dotació a reg, a les indústries, el consum per a usos recreatius, per als parcs i jardins.

- Excepcionalitat (taronja): S'intensifiquen les reduccions en usos no prioritaris i es redueixen encara més els desembassaments dels pantans. S'activa quan les reserves baixen per sota del 25%. Es prohibeixen alguns usos en zones urbanes.

- Emergència (vermell): Hi ha restriccions a tots els usos, incloent-hi els urbans. Només es garanteix l'abastament per al consum humà. Es dóna quan les reserves baixen per sota del 16%.

 

Anar al contingut