El segon llac més gran de Bolívia s'asseca, amb greus conseqüències

Actualitzat

El llac Poopó, el segon més gran de Bolívia, s'ha assecat aquest mes i algunes comunitats de la zona han hagut d'emigrar

El llac, situat en un altiplà a uns 3.700 metres d'altitud, és vital per als poblats de la zona, que tenen una gran dependència de l'aigua per viure. Tot i que hi ha poblacions dedicades a la mineria, el llac ha donat vida a llocs com Untavi, dedicat a la pesca i a d'altres activitats relacionades amb l'aigua.

L'aigua ha desaparegut i ha deixat un rastre desolador, amb peixos i animals morts. El pitjor de tot és que moltes famílies han perdut els seus recursos per viure i s'han vist obligades a emigrar. El govern ha fet una declaració de zona de desastre.

Especialistes locals en clima i aigua identifiquen la situació actual com a resultat de l'escalfament del planeta. El llac té un registre de seguiment de 60 anys i s'ha comprovat que, durant la dècada dels 90, la temperatura va augmentar 0,9 ºC. L'augment de la temperatura de l'aire ha provocat que l'aigua s'evapori tres vegades més de pressa entre períodes de pluja. A més a més, ha variat el patró de precipitacions. Normalment apareixia el "Niño" cada 7 o 10 anys; l'any següent, sorgia la "Niña", que duu pluges, i, finalment, un període de 7 a 8 anys de pluges normals, que permetia la recàrrega del llac fins a la sequera següent. Ara, amb l'escalfament del planeta i la variació dels corrents de l'oceà Pacífic, el "Niño" apareix cada tres anys i no deixa prou temps perquè el llac es recuperi. Tot indica, segons els especialistes locals, que aquesta situació de sequera es repetirà cada cop amb més freqüència.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut