El riu Ter presenta el nivell més baix des del 2008

La manca de pluja dels últims mesos deixa el cabal en un nivell de 1,4 metres cúbics per segon a Torroella de Montgrí

Alberto AlcántaraActualitzat

El riu Ter està al seu nivell més baix des de l'estiu del 2008 al seu pas per Torroella de Montgrí. La manca de pluja caracteritza els últims mesos a molts indrets de Catalunya, i en particular les comarques del Gironès, La Selva i el Baix Empordà, les últimes del curs del riu. La manca de pluja i l'elevada evaporació fan que l'aigua del Ter que es destina al rec augmenti.

La següent gràfica representa el cabal del riu Ter a Torroella de Montgrí, mesurat per l'observador meteorològic de l'Estartit, en Josep Pascual. Aquest 22 d'agost, el riu baixava amb un cabal de 1,4 metres cúbics per segon. Cal retrocedir a l'any 2008 per trobar dos valors similars de 1,9 i 1,8 m3/s, en els mesos de febrer i juliol respectivament.

 

Com a exemple de la manca de pluja recent, segons les dades del mateix Josep Pascual, des de principis de juliol només han caigut 4,7 mm a l'Estartit. Només cal que recordeu el balanç climàtic del mes de juliol del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), qualificat com a mes sec en una gran part de Catalunya.

Cal afegir també les dades de sequera acumulada. El següent mapa, elaborat pel departament de Recerca i Modelització i de Climatologia de l'SMC, mostra l'Índex de Precipitació Estàndard (IPE) entre els mesos de Febrer i juliol.

L'IPE és un dels indicadors que serveix per qualificar la sequera pluviomètrica. Quan s'analitzen períodes curts, com aquest de 6 mesos, l'índex avalua la humitat del sòl més relacionada amb la quantitat de pluja. Veiem en el mapa com la zona del Baix Empordà presenta uns valors de l'índex d'entre -1.5 i -2.5, un interval que correspon a una categoria de sequera forta, amb una petita porció de territori amb un valor de sequera extrema. La mateixa situació es dona a la part baixa de l'Ebre.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut