El riu Llobregat carregat de sediments el 31 de maig (Josué López)
El riu Llobregat carregat de sediments el 31 de maig (Josué López)

El riu Llobregat registra la crescuda de més dies consecutius en 10 anys

La crescuda del riu Llobregat a Sant Joan Despí ha estat d'onze dies consecutius amb un cabal superior als dels 50 m³/s, la més llarga en deu anys

Néstor GómezActualitzat

Heu vist com baixa el riu Llobregat aigües avall de Manresa, un cop el riu Cardener ha incorporat la seva aigua? Els que el passeu sovint a prop del riu en el seu tram baix, deveu haver observat que porta molts dies crescut. Les aigües del Llobregat, per exemple, a l'altura de Sant Boi de Llobregat sobreeixint la llera d'estiatge inundant la llera de crescuda periòdica. Un cabal elevat que arrossega sediments en suspensió i fa que l'aigua tingui un color terrós. Tot gràcies a la primavera més plujosa dels últims decennis.

Avui, el cabal del riu Llobregat a l'estació d'aforament de Sant Joan Despí, de l'Agencia Catalana de l'Aigua, és de 40 m³/s, però durant el 30 de maig i el 9 de juny, el seu cabal superava clarament els 50 m³/s, amb un pic de 250 m³/s el dia 6. Un total d'onze dies per sobre dels 50 m³/s, la crescuda més persistent en 10 anys, com a mínim.

Fa un any el cabal era de 5 m³/s, igual que el que hi havia durant el període de sequera.

Classificació de dies consecutius amb cabal superior als 50 m³/s en els últims deu anys:

  • ♦ 9 dies consecutius: de l'11 al 19 d'abril de 2018
  • ♦ 6 dies consecutius: del 29 de novembre al 4 de desembre de 2014
  • ♦ 6 dies consecutius: del 12 al 18 de març de 2011

 

 

 

Anar al contingut