El riu Groc com mai l'havies vist

Un dron ens mostra les imatges d'un gegant fluvial

Francesc MauriActualitzat

Un dron ha filmat, espectacularment, el riu Groc en el seu curs mitjà. Aquest riu és el segon més llarg de la Xina: té una longitud de 5.500 quilòmetres. Perquè ens en fem una idea, això és pràcticament la mateixa distància entre Lisboa i Nova York.

El riu Groc té un curs inicial d'uns 3.000 quilòmetres d'aigües força cristal·lines i transparents. En la part central, però, uns 1.800 quilòmetres aproximadament, el riu travessa els anomenats Loess, una extensa àrea de sòls sedimentaris. El cabalós riu, amb una mitjana anual de 1.800 m3, arrossega, literalment, milions de tones de sorra groga, i per aquest motiu se l'anomena així.

En el curs inferior, els gairebé 800 quilòmetres finals destaquen per tenir unes aigües carregadíssimes de sediments. Tant és així que aquest és el riu amb més sediments de tot el planeta quan arriba a la desembocadura. El riu Groc també s'anomena "riu sobre la terra", per aquest contingut massiu de sediments, i aquesta és la raó per la qual avança molt i molt lentament. Al voltant de la seva conca es va crear la civilització xinesa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut