El pic més alt d'Europa perd el 40% de gel

Alberto AlcántaraActualitzat

Les glaceres de l'Elbrús, el pic més alt d'Europa, situat a Rússia, han reduït la seva extensió els últims decennis. A més a més, el ritme de desaparició està augmentant i ja és el triple que al segle passat.

Hi ha 21 glaceres principals a l'Elbrús. Els últims 40 o 50 anys, la seva massa s'ha reduït un 40%. L'exemple de disminució més ràpida és la glacera Gran Azau. Entre el 1957 i el 2015 ha retrocedit més de dos quilòmetres, la major part al segle XXI. És l'exemple d'una de les taxes de fusió més altes de les glaceres de tot el món.

L'Elbrús s'aixeca a la regió del Caucas Nord i té dos cims que fan 5.642 i 5.416 metres d'altura. És la muntanya més alta no només de Rússia, sinó també d'Europa.

L'indret és molt popular entre els entusiastes dels esports d'hivern des de l'època soviètica, ja que té neu durant tot l'any. Però cada cop és més palès que la neu que es fon a l'estiu no s'acaba de recuperar amb la congelació hivernal. La Societat Geogràfica de Rússia controla aquest retrocés, però no aclareix si és el resultat de l'escalfament global o de l'activitat volcànica.

El cap de l'Institut Geofísic d'Alta Muntanya, Hazhbara Kalov, és un dels científics que pensen que l'augment de les temperatures globals han portat al gran retrocés de la glacera i que això ha tingut conseqüències locals. Per exemple, la disminució d'aigua dolça als rius de la regió, amb efectes en les plantes hidroelèctriques i l'agricultura.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut