El pantà de Sau treu fum

Actualitzat

La davallada de les temperatures i les glaçades nocturnes d'aquesta setmana permeten veure aquests dies el pantà de Sau fumejant.

L'aigua al riu Ter volta aquesta època els 15 ºC, mentre que les temperatures de l'aire al matí baixen fins els 5 ºC sota zero, aquesta diferència tan acusada provoca el un efecte similar al que fa fumejar una tassa de cafè o la sopa.

L'aire molt fred és també molt sec. Quan està en contacte amb l'aigua més calenta del pantà, amb l'aire molt quiet, es crea una capa molt primeta d'aire a la mateixa temperatura de l'aigua que immediatament es barreja amb el que hi ha justament a sobre, que està a temperatura negativa i el vapor d'aigua que conté es condensa de sobte.

L'efecte és el que ha compartit en Josep Maria Costa en el vídeo i la fotografia del campanar de Sant Romà de Sau entre la boira al pantà de Sau.

 

Aquest fenomen és molt freqüent, i es dona típicament a la tardor o a la primavera, quan hi ha diferències més acusades de temperatura entre l'aire i l'aigua.

També pot passar en superfícies d'aigua més petites, com són basses

També és molt freqüent veure el mar fumejant molts dies encalmats d'hivern.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut