Matí de sol a Lloret de Mar (Àngels Llorens)
Matí de sol a Lloret de Mar (Àngels Llorens)

El novembre ha estat càlid segons el balanç climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

El més de novembre ha estat un mes càlid, segons el balanç climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).  Només al Pirineu i algunes zones de l'oest ha estat un mes normal o fred, coincidint també amb una menor irradiació solar.

El flux de vents de l'oest en alçada i les pertorbacions atlàntiques amb flux de vents del sud sud-oest en superfície han afavorit aquest  patró d'anomalies tèrmiques, reflectit en aquest mapa.

Des del punt de vista climàtic, un mes és càlid quan les temperatures superen entre mig i 3 graus la temperatura mitjana pel període de referència 1961-1990.

L'observatori on s'ha registrat una desviació més gran de la temperatura mitjana han estat el Canós (Segarra), amb una mitjana 2,1º C superior a la normal climàtica. En segon lloc hi ha les estacions de Barcelona-Raval, Tàrrega i Torredembarra, amb una desviació positiva d' 1,8º C.

Les desviacions negatives més grans es localitzen al nord del Pallars i l'Alta Ribagorça, l'extrem nord del Pallars Jussà i la Vall d'Aran.

 

 

Anar al contingut