El mar Mort, en vies de ressuscitar

Néstor GómezActualitzat

El mar Mort és un mar extremadament salat, unes 9 vegades més que els oceans. La seva alta salinitat fa impossible la vida i ofereix imatges curioses, com surar dins l'aigua. A més, té la característica de ser el punt més baix de la superfície terrestre, situat a més de 400 metres per sota del nivell del mar.

Durant les darreres dècades, la disminució d'aportació de l'aigua dels rius al mar Mort ha fet baixar el nivell del mar i ha reduït notablement la seva extensió. Ara, després d'anys de tensions geopolítiques, sembla que es pot aconseguir un acord per crear un oleoducte de 200 km d'aigua potable del mar Roig.

La degradació del mar Mort, frontera natural d'Israel, Jordània i Palestina, va començar als anys 60, quan es va desviar l'aigua del riu Jordà, principal font d'aigua dolça. Dels 1.200 milions de m³ d'aigua que aportava el riu Jordà en els anys 50, s'ha passat a menys de 200 milions de m³. L'impacte és inapel·lable: si abans del 1967 un pagès trigava 10 minuts a arribar a l'aigua, ara triga una hora. Al descobert han quedat estructures salines pròpies d'un paisatge lunar amb cràters, esculls i escultures singulars.

Els experts avisen que l'aigua baixa a l'entorn d'un metre per any i podria esgotar-se completament en un termini de 30 anys.

Un canal d'aigua, un canal de vida

Ja ve de lluny omplir el mar Mort d'aigua d'un altre mar. Fa 100 anys, Theodor Herzl, el pare del sionisme polític modern, ja va pensar a fer un canal per dur aigua del Mediterrani. De fet, el 2013 es va signar l'acord "Conduir la pau" entre les autoritats israelianes, jordanes i palestines per portar aigua del mar Roig, amb un cost de 1.100 milions de dòlars. La cerca de recursos fa que el projecte avanci a poc a poc i les tensions polítiques no hi ajuden gaire. Fa un any, un guàrdia de seguretat israeliana va matar dos jordans a Amman. Ara, Jordània està decidida a donar-hi un nou impuls, amb Israel o sense, per fer front a la necessitat d'una població en alça, incrementada, a més a més, per un milió de refugiats sirians.

 

 

Anar al contingut