El llac d'aigua dolça més gran del món s'empetiteix

Néstor GómezActualitzat

El llac Baikal, el llac d'aigua dolça més gran del món, té el nivell més baix dels darrers 30 anys.

El llac es troba al sud de Sibèria, a Rússia, i té una llargada d'uns 400 km. El nivell de l'aigua ha baixat tant en els darrers mesos que els experts consideren que és una situació crítica i que portarà conflictes entre les comunitats del voltant que depenen d'aquesta aigua. El llac es troba en el nivell més baix en més de 30 anys i es preveu que el descens del nivell de l'aigua continuarà fins que arribi la fosa de la neu de les muntanyes i les pluges de la primavera, cap a finals d'abril i maig.

La inspectora estatal de la Reserva Natural de Baikal, Tatiana Guraliova, afirma que el baix nivell de l'aigua està provocant grans danys ecològics i que la vegetació i la fauna estan canviant. Científics i ecologistes apunten que el problema és una combinació de canvi climàtic i el creixent ús de l'energia hidroelèctrica.

L'assecament del llac està causant tensions entre regions. La República de Buriàtia, aigües amunt, comença a tenir pous buits i la indústria pesquera està sofrint una disminució de la població de peixos. Aigües avall, la regió d'Irkutsk Oblast depèn del llac per al subministrament d'aigua i d'electricitat.

Des del gener, el ministeri de Recursos Naturals i Medi Ambient de Rússia fa un seguiment diari del nivell del llac per revertir la situació. Però fins ara, el govern permet que la central hidroelèctrica d'Irkutsk segueixi extraient aigua del riu per mantenir la regió amb subministrament de calor, electricitat i aigua potable.

El règim de les aigües de Baikal ha presentat fluctuacions més grans en el passat, fins i tot després de ser regulat per l'embassament de la central hidroelèctrica d'Irkutsk. Experts en clima prediuen que cal aprendre i esperar canvis dramàtics en el nivell d'aigua del llac Baikal durant les properes dècades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut