El govern japonès simula els efectes de dos terratrèmols de gran magnitud al Japó

Alberto AlcántaraActualitzat

El Govern japonès ha publicat un vídeo que recrea de manera realista els danys que generarien dos terratrèmols de gran magnitud, un afectant  Tòquio i un altre al centre del país. Segons els experts, aquest és un escenari probable a curt termini i es pretén preparar la població.

Tòquio

La primera simulació correspon a un sisme de magnitud 7,3 a l'àrea de Tòquio. És una situació que pot produir-se en qualsevol moment, ja que el patró de terratrèmols sota la capital no presenta un cicle fix.

Segons l'equip de l'Oficina de Gestió de Desastres, més de 20.000 persones podrien morir en un terratrèmol d'aquesta intensitat. Més de 600.000 edificis podrien enfonsar-se o quedar consumits pels incendis generats pel sisme, sobretot en zones on les construccions de fusta són més comunes.

En el període immediatament posterior al moviment sísmic, el 50% dels 13 milions d'habitants de la ciutat es quedaria sense subministrament d' aigua. El 90% de les xarxes de telefonia mòbil col·lapsarien. El govern trigaria setmanes a restaurar les infraestructures bàsiques. Mentrestant, més de 7 milions de residents haurien de trobar refugi en centres d'evacuació. El menjar i l'aigua no serien suficients.

Els danys econòmics estimats serien de 950 trilions de iens, l'equivalent del pressupost nacional.

La Fossa de Nankai

Un altre vídeo simula l'anomenat terratrèmol de la Fossa de Nankai, situada al sud de l'illa de Honsu. Aquest sisme amb epicentre sobre el mar afectaria més el centre del Japó.  L' informe estima que hi ha una probabilitat del 70% que la regió sigui colpejada per un terratrèmol de magnitud 9 en els pròxims 30 anys. Seria un episodi similar al que va afectar el nord del Japó l'11 de març de 2011, i que va provocar el desastre de Fukushima.

Un sisme d'aquestes característiques podria causar la mort de més de 300.000 persones des de la ciutat de Nagoya fins a Osaka, i fins i tot fins a les illes de Shikoku i Kyushu. Més de 200.000 podrien ser víctimes del tsunami que desencadenaria el terratrèmol, i que arribaria a la terra en pocs minuts, fins i tot menys dels 25 que van tenir els residents de la costa de Miyagi el 2011. Allà van morir 16.000 persones.

En aquest cas, el dany econòmic seria d'uns 215 trillions de iens. Moltes fàbriques japoneses es troben al centre del Japó.

Malgrat aquestes estadístiques, l'estudi conclou que el nombre de morts podria ser reduït enormement si hi ha més edificis que s'adaptin a l'estricta regulació de la construcció a prova de terratrèmols.

Els vídeos recomanen els ciutadans que emmagatzemin aliments i aigua per emergències, almenys per un període de tres dies, o fins i tot per una setmana. També insten les empreses a no enviar els seus treballadors a casa, per tal d'evitar la congestió a les carreteres, que han de quedar lliures per als vehicles d'emergència.

Els terratrèmols són comuns al Japó, una de les zones sísmiques més actives del món. En aquesta zona es produeixen aproximadament el 20 per cent dels terratrèmols de magnitud 6 o superior de tot el món.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut