El gel revela la història del clima dels últims 400.000 anys

Cada tros de gel conté la història del clima de la terra congelada en el temps

Néstor GómezActualitzat

Un congelador de la mida d'un magatzem a Denver conté el testimoni de 400.000 anys del clima del planeta reduïts a 17.000 metres de gel.

El Laboratori Nacional del Gel dels Estats Units és com una immensa biblioteca del gel, amb milers de blocs procedents de tot el planeta que es conserven a uns -35 ºC. El gel dóna una informació molt detallada del clima dels últims centenars de milers d'anys a partir de l'anàlisi dels gasos, àcids, pols, molècules d'aigua i àtoms que han quedat atrapats en el gel.

Els científics agafen en l'origen, l'Antàrtida, Groenlàndia i en d'altres indrets, columnes de gel. A partir de moltes nevades, la neu es compacta i pel seu propi pes forma el gel i crea diferents capes horitzontals. Uns estrats de gel més antic en fondària i més moderns a la superfície. Les columnes de gel obtingudes es tallen, se'n cataloga la profunditat, es fotografia i es fan les primeres proves físiques i químiques. El gel es fon mil·límetre a mil·límetre per estudiar les molècules. Tot aquest treball es fa a temperatures molt baixes per mantenir inalterables les condicions del gel.

Els elements atrapats en el gel aporten informació sobre esdeveniments que van passar en un moment determinat, com erupcions volcàniques. És una pàgina del gran llibre del clima del passat. Aquestes dades s'utilitzen per verificar el clima del passat i si concorda amb la realitat serveixen de camp de proves per als models que prediuen el clima del futur.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut