El fred extrem als Andes del Perú deixa desenes de morts

Alberto AlcántaraActualitzat

El fred extrem de l'hivern en les zones altes dels Andes del Perú ha provocat la mort de gairebé 30 persones des de principis d'any. Milers d'animals també han mort per la congelació de les terres de pastura. Les temperatures estan davallant fins als 20 sota zero, quan la temperatura mitjana de les mínimes per aquesta època de l'any està al voltant dels -2ºC.

Els climatòlegs del programa ENFEN (Estudi Nacional del Fenomen del Niño) ja havien pronosticat un augment de les condicions extremes al juliol als Andes per la influència del fenomen climàtic de la "Niña".

El departament més afectat és Puno, on les víctimes mortals serien 10 nens i 17 adults, segons reporta la Direcció Regional de Salut. La zona se situa prop de la frontera amb Bolívia, i la capital és a uns 3.800 metres d'altura sobre el nivell del mar. Algunes zones del departament superen els 6.000 metres.

Allà han mort més de 18.000 animals i s'han perdut completament 70 hectàrees de cultius, d'un total de 10.000 hectàrees afectades. El fred també afecta una població de més de 177.000 persones que pateixen majoritàriament malalties respiratòries. L'alerta per fred es mantindrà durant dies a les províncies de Carabaya, Chucuito, El Collao, Lampa, Melgar, Puno i San Román.

 

 

Una altra regió afectada és Andahuaylas, al departament d'Apurímac: almenys 25 caps de bestiar van morir en els últims dies com a conseqüència de les baixes temperatures. La xifra puja a més de 5.000 aquesta temporada.

Segons l'avaluació de danys de l'Institut Nacional de Defensa Civil (INDECI), 130 hectàrees de cultius s'han vist afectades, amb 37.000 metres quadrats totalment perduts. El fred colpeja més de 20.000 residents, que necessiten roba d'abric, vitamines i aliments.

En el cas de la regió de la serra de Huancavelica, situada a 4.750 metres sobre el nivell del mar, gairebé 30.000 persones estan afectades i més de 10.000 animals han mort. 300 hectàrees de cultiu també s'han perdut.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut