Camp Century (wikipedia)
Camp Century (wikipedia)

El desgel a Groenlàndia pot deixar al descobert una base militar americana de la Guerra Freda

L'escalfament del planeta pot fer aflorar sorpreses amagades en el gel durant les pròximes dècades

Néstor GómezActualitzat

Qui es podia pensar que allò que es va amagar sota el gel per ser oblidat fa 50 anys aparegués en unes quantes dècades.

El desgel accelerat de les glaceres durant els últims anys han deixat al descobert cossos momificats de soldats i objectes de la primera Guerra Mundial als Alps. Ara el desgel pot passar factura a les infraestructures creades durant la Guerra Freda.

Els efectes del canvi climàtic amb l'ascens de les temperatures pot treure a la llum residus perillosos d'una base americana de la Guerra Freda, segons un estudi de la Universitat de Nova York. Es tracta de la Camp Century, una base militar d'alt secret construïda sota el gel l'any 1959 amb l'objectiu de comprovar la viabilitat de desplegar míssils nuclears des de l'Àrtic. La base es troba al nord-oest de Groenlàndia, a mig camí entre els Estats Units i l'antiga Unió Soviètica. La base ocupava unes 55 hectàrees, amb quilòmetres i quilòmetres de túnels i formada per edificis modulars prefabricats sota el gel que formaven una petita ciutat.

Les condicions inestables del gel va fer que el projecte es cancel·lés al 1966. L'any següent, al 1967, es va abandonar amb el convenciment que la neu enterraria de per vida totes les infraestructures i residus.

Segons l'autor de l'estudi, William Colgan, la capa de gel que cobreix la base militar podria desaparèixer i deixar-la al descobert a finals de segle o abans, perquè els models del clima subestimen la velocitat de la fossa del gel. A mesura que el gel es redueixi, comenta Colgan, apareixerà infraestructura de la base i tots els seus residus, químics, biològics i, fins i tot, radioactius que poden alterar els ecosistemes propers. S'estima que dins la base hi ha uns 200.000 litres de Diesel, uns 240.000 litres d'aigües residuals i un volum desconegut de refrigerant de baix nivell radioactiu del generador d'energia nuclear. Per Colgan, és una de les amenaces més importants que hi ha per l'ecosistema de l'Àrtic.

 

 

Anar al contingut