El decàleg del boletaire exemplar

Dani RamírezActualitzat

Les condicions meteorològiques d'enguany estan fent que la temporada de bolets al Pirineu i Prepirineu sigui molt bona, després d'un 2017 de rècord negatiu per la poca producció. Encara queden uns quants dies d'activitat boletaire, i cal tenir en compte alguns aspectes.

A Catalunya, la normativa de recol·lecció de bolets es restringeix a la Vall d'Aran, alguna finca privada, com el Monegal de Sant Llorenç de Morunys, i algun bosc de la Generalitat (públic) al Ripollès. La normativa als boscos de Poblet s'ha aixecat aquesta temporada.

Cal respectar amb extrema delicadesa els parcs naturals i altres espais de gaudeixen d'algun grau de protecció medioambiental. I sobretot, no collir les espècies en risc d'extinció, detallades al conveni de Berna

A banda de la normativa, us presentem un decàleg de consells:

1. Respectar les propietats, finques i boscos de caràcter privat, així com les tanques i els passos de bestiar (els filats elèctrics o vailets).

2. Intentar collir els bolets amb cura i respecte al medi ambient, sense destrossar l'entorn.

3. No recollir les espècies protegides o en perill d'extinció (67 especies).

4. No abocar deixalles (llaunes, papers, plàstics, ampolles...)

5. Recollir només els bolets madurs, de mida mitjana. No collir els petits i deixar intactes els que s'han passat o són vells. Hi tenen una funció al bosc.

6. Collir només els bolets que coneixem i els que no coneixem, ni arrencar-los ni trencar-los.

7. Utilitzar el cistell (no bosses o cubells), i cap eina, màxim una navalla.

8. Es recomana no emportar-se més de 6 kg de bolets per persona (2 cistells mitjans).

9. No anar en grups grans (evitar trepitjar el bosc massivament) ni amb gossos (espanten el bestiar de les pastures).

10. Evitar entrar al bosc amb vehicles pesants o contaminants. Caminar és sa i cal evitar aglomeració de cotxes, que molts cops envaeixen els camps i les pastures.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut