Contaminació lumínica sobre Barcelona al desembre de 2015 (Alfons Puertas)
Contaminació lumínica sobre Barcelona al desembre de 2015 (Alfons Puertas)

El cel nocturn de Barcelona és sis vegades més lluminós amb núvols

Néstor GómezActualitzat

La contaminació lumínica es multiplica per sis quan el cel està cobert sobre la ciutat de Barcelona, segons un estudi elaborat per la Universitat de Barcelona.

La investigació s'ha dut a terme a la ciutat de Barcelona i a la zona protegida del Montsec. L'estudi conclou que sota un cel cobert de núvols a tots dos indrets, la brillantor del cel nocturn a Barcelona pot augmentar fins a 6 vegades, cosa que magnifica la contaminació lumínica a la ciutat. Els núvols són il·luminats per la llum artificial que es difon cap al cel, per l'efecte conegut com a "skyglow". En canvi, en el Montsec, sense contaminació lumínica, el cel és més fosc que en una nit serena.

La investigació forma part de la tesi doctoral de Salvador J. Ribas, membre de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM).

Les dades del cielòmetre del Departament d'Astronomia de la Universitat de Barcelona han permès analitzar les dades de la capa de núvols i presència d'aerosols entre agost i novembre de 2015. S'ha confirmat aquest increment de la brillantor, com passa en altres estudis fets en ciutats com Berlín i Hong Kong amb valors de cel nocturn entre 5 i 10 vegades més brillant amb cel cobert de núvols.

Salvador J. Ribas assegura que "la contaminació lumínica es reduiria si l'enllumenat estigués ben oriental amb la intensitat adequada per evitar l'enviament de llum cap al cel".

 

Anar al contingut