El canvi d'hora ni és universal ni es canvia el mateix dia

Tots els països del món canvien l'hora? Què passa amb el bessons que neixen en el moment del canvi d'hora?
Els països que canvien l'hora i els que no

Els països que canvien l'hora i els que no

El canvi d'hora és una cosa dels països rics

Comencem amb una descripció del mapa: en blau, els països que canvien l'hora; en taronja, ja no utilitza el canvi d'hora; i en vermell, mai han utilitzat el canvi d'hora.

Tot i que sobti, són més els països que no canvien l'hora que els que la canvien dos cops a l'any. La raó és clara: si heu llegit la notícia "100 anys amb canvi d'hora i el cas curiós d'Espanya", sabreu que la finalitat era l'estalvi d'energia, promogut per Europa, dins les economies desenvolupades. Com que no tot el món juga a igualtat de condicions, cada país adapta l'horari a l'època de l'any segons la seva conveniència. Gran part d'Amèrica del Sud i gairebé la totalitat d'Àfrica i Àsia mantenen tot l'any el mateix horari.

Entre els països desenvolupats, la majoria a l'hemisferi nord, trobem coses tan curioses com que dins dels Estats Units, el Canada o Austràlia hi ha estats que no canvien d'hora, mentre que la resta del país sí que ho fa. Dins Europa, Islàndia és l'únic país que no canvia l'hora.

La data del canvi d'hora varia segons el país

Si teniu un bar o qualsevol altre establiment i us agrada posar rellotges a la paret amb l'hora dels diferents països, un consell, agafeu països que no mouen l'hora durant l'any o parareu ben boig. Cada país canvia l'hora el cap de setmana que vol. A Europa està establert que els canvis d'hora es fan les matinades del darrer diumenge de març i d'octubre. Als Estats Units, l'horari d'estiu arrenca el segon diumenge de març i acaba el primer de diumenge. A Austràlia, a l'hemisferi sud, el seu horari d'estiu entre el primer diumenge d'octubre i acaba el primer diumenge d'abril.